Corvinyusz

Az vagy amit tanulsz. Az vagy, ahol tanulsz. Jó neked ez így? Ha van egy jó történeted, vagy valami felháborítót tapasztaltál az egyetem falai között, ne légy Nyuszi megírni nekem. Elég a hallgatásból! corvinyusz@gmail.com

Utolsó kommentek

  • corvinyusz: @qay qwe: ha gondolod megmutatom a neptunom, egy db tárgyam van,amit hétfőre vehetnék fel- az idő... (2010.02.15. 01:34) Apa kezdődik!
  • qay qwe (törölt): Nem kéne ekkora arccal rendelkezni, hiszen a diákoknak szorgalmi időszakban csak a kedd, szerda és... (2010.02.13. 20:06) Apa kezdődik!
  • corvinyusz: @sncf: van 10 tárgyam. azért igen nagy szívás lenne, ha abból 1hét alatt kéne levizsgáznom... (2009.12.31. 13:46) Vizsgafelvétel rulez...
  • corvinyusz: @sncf: és ez hol magyarázat a pénteki vizsgák hiányára?miért csak 7elején kell vizsgát összekészít... (2009.12.31. 13:43) Apa kezdődik!
  • sncf: Rossz a vizsgarendszer. Amikor én Franciaországban elit egyetemen tanultam, a vizsgaidőszak egy hé... (2009.12.27. 15:22) Vizsgafelvétel rulez...
  • Utolsó 20

HTML

Budapest légszennyezettsége

HTML

Időjárás előrejelzés

Könyvek

corvinyusz 2009.10.12. 09:53

A minap landolt a postaládámban a lenti levél.

Tisztelt Hallgatók!
Az egyetem vezetése évek óta erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megoldjuk a tananyagellátás problémáját. Tudjuk, hogy az illegális tankönyvmásolás lehetetlen helyzetbe hozta a tankönyvkiadást. A javaslatok között felmerült a tankönyvbe ragasztott feladatlap alkalmazása, a „nyitott könyv” vizsga, az e-tankönyv kötelező biztosítása, a tankönyvvásárlási támogatás visszaállítása és más megoldások alkalmazása is. Az elmúlt két évben javaslatok sorát dolgoztuk ki és egyeztettük a Hallgatói Önkormányzattal, de még nem jutottunk egyetértésre. Az erőfeszítéseket folytatjuk, a problémát meg akarjuk oldani. Az egyetem vezetése nem támogatja a „feladatlapok” kötelező használatát a vizsgákon, mert ezt nem tartjuk jó megoldásnak. A Rektor Úr távollétében, Őt helyettesítve tájékoztatom Önöket, hogy nem zárható ki a vizsgákról, beszámolókról azok a hallgatók, akik nem rendelkeznek ilyen feladatlappal.

Budapest, 2009-10-09.

Üdvözlettel:
Kerekes Sándor
Tudományos és oktatási rektorhelyettes





Nem kaptam eddig semmilyen fülest, félhivatalos levelet sem semmi ilyesmiről. Nézek, mint borjú az új kapura. (gondolom valakik azt terjesztették, hogy ez lesz az új módi, erre a válasz ez)
Nem teljesen világos előttem, mit takar a "feladatlapok kötelező használata a vizsgákon". A könyvekbe beleragasztanának egy papírt, és azt kellene vizsgákon használni, vagy mint igazolást leadni? Ha UV-zom? Háromszor? Ha otthon felejtem?

Elhiszem, hogy bajban van a tankönyvkiadás. De az biztos, hogy az oktatás-egyenlőre-még nem fizetős, és nem kötelezhetnek semmilyen kiadásra, csak mert tanulok (kivéve ugye apróságokat).

Magánvélemény, de főleg, mivel közgazdásznak tanulunk, elég jól tudjuk mérlegelni a hasznossági mutatókat. Egy 'életemben egyszer találkozok vele' blokktárgy, de akár kötelező se ér meg nekem annyit, hogy megvegyem alsóhangon 5-6e Ft-ért a könyvet, hogyha egyszer tanulom, és soha többet nem fogok foglalkozni a témával.
Kikölcsönzöm könyvtárból, vagy eselteg megveszem használtan. (Vagy mivel sok tanár a saját könyvét olvassa fel előadás címszóval, ezt lejegyzetelem, és ebből vizsgázok, felesleges még kikölcsönözni is)

Azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a környezet védelme is fontos így 2009-ben a diákok számára, harmad-negyed annyi anyagfelhasználással jár, ha egy könyvet több diák forgat.
Nem tagadom, volt, hogy lefénymásoltam könyvből részeket. De hogyha a könyvet kétoldalasra fénymásolom, fele annyi papír kell hozzá, fele olyan vastag lesz, és fele akkora helyet foglal a táskámban. Inkább arról kellene szót ejteni szerintem, hogy egyes könyvekben miért van alul -felül -oldalt 5 centis margó. Szeretem megvenni a félig üres papírt,nem? (lásd számvitel)

Azt is hozzátenném, hogy igen nehéz egyetem mellett részmunkaidőben dolgozni is (úgy, hogy érdemben tanulni is tudjon az ember), ebből fizetni kell az albérletet, enni is kell néha, bérletet, (+uv díj, +nemtelj.kredit díj...), sokan anyagilag se tudják megengedni maguknak azt, hogy minden félévben a 6-7 tantárgyhoz előirányhoztt 10 könyvet megvegyék (összesen cirka 50.000 Ft legalább lenne/félév), főleg, hogy utána mit kezd a könyvvel? (min. 10könyvX10félév=100 takargatni való, soha ki nem nyitom könyv).

Nem másolnád a diákok illegálisan a könyveket, hogy ha nem az lenne, hogy fénymásolásnál 5ft/oldalból kijön a diák (+spirálozás), a tankönyv meg a boltban 10 ft/oldalra jön ki. E tekintetben gondolom a tankönyv szerzői, kiadója a haszonból nem enged, a diákok meg tapasztalataim szerint 7ft/oldal fölé nem mennek(és akkor még nem is számolom a kétoldalasra fénymásolást. Senki se szeret üres papírt cipelni)

 Nyilván, itt két érdek ütközik. Az egyik fél minél több könyvet akar eladni, a másik fél minél olcsóbban akarja megúszni a dolgot. Én abban reménykedem, hogy nem fogják ránk kényszeríteni a könyvek megvételét. Sokan nem engedhetjük meg magunknak.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://corvinyusz.blog.hu/api/trackback/id/tr731444205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jimbee 2009.10.13. 19:40:38

Hali!

Csak egy kérdés:
Szeretem megvenni a félig üres papírt,nem? (lásd számvitel)
--
Melyik számvitel könyv ez az üreske?

Jimbee

corvinyusz · http://corvinyusz.blog.hu/ 2009.10.13. 20:12:53

pl a Számviteli esettanulmányokban oldalt nem kicsi a margó...nem túl jó a helykihasználása.

Jimbee 2009.10.14. 18:13:21

OK, figyelemre méltó 2,5-es margó, de azért félig üresnek nem nevezném - így is van mit tanulni belőle. Ráadásul az egyik legjobb számvitel könyv (tudnék rosszat is mondani a szv tanszéki kínálatból)

Jimbee

corvinyusz · http://corvinyusz.blog.hu/ 2009.10.14. 19:24:31

@Jimbee: persze van benne anyag, de hiba is...

Kalapból nyúl 2009.10.15. 11:46:36

Hali!
Gólyaként találkoztam ezzel a "vedd meg a könyvet mert megbuksz" dologgal az első héten. Nevezetesen EU alapismeretek tárgynál. Az a lényeg, hogy a könyvben lesz egy teszt, amit ki kell tépni, vágni, és eredeti példányban leadni a tanszéken, a vizsgaidőszak elejéig. Ez ugyanis a beugró. Na én itt jöttem ki az óráról... azóta egyszer voltam, többet nem megyek.

corvinyusz · http://corvinyusz.blog.hu/ 2009.10.15. 11:59:00

@Kalapból nyúl:
köszi a kommentet.
A választható tárgyaknál nyilván akinek nem tetszik a rendszer, 'visszadobja', de a kötelező tárgyaknál nincs választás, és ezt ki is használják ezek szerint. De pl az is egy annyira specifikus tárgy, hogy bár az alapműveltség részét képezi, minden fenn van a googlén, amire szükségem lehet ebből a témakörből a 'való világban' , nem fogom a könyvben keresgélni 5év múlva, viszont a közgazdászok igen nagy %-ának életében nem lesz rá szüksége. Én se vettem meg. Letöltöttem a rövidítettet.

Ha én ezt hallanám egy órán, szünetben a HÖK ajtaján kopognék.

Monorau Bukurea 2009.10.31. 14:26:27

A történetből látszik, hogy az egyetemen egyaránt vannak orbitális parasztok, akik még a hasonló kommunizmusból maradt szemétkedést élvezik, de szerencsére olyan felvilágosult és értelmes emberek is, mint Kerekes rektorhelyettes, aki nem rest szépen megfogalmazni oktatói felé, hogy "basszátok meg, ilyet nem lehet csinálni a hallgatókkal". Merthogy valószínűleg szó szerint ezt gondolta, és a fentinél keményebb hangú levélben az oktatóknak is megírta ugyanezt a döntését.

corvinyusz · http://corvinyusz.blog.hu/ 2009.10.31. 14:40:04

@Monorau Bukurea:
igen, ezt a levelet az oktatók is megkapták, nekik is megvan a véleményük a témáról...

sncf 2009.12.27. 15:15:25

@Monorau Bukurea: "szerencsére olyan felvilágosult és értelmes emberek is, mint Kerekes rektorhelyettes" aha, persze. és a tárgyakhoz fél évvel azelőtt kell szerinte oktatót rendelni, mint ahogy kiderül, hogy hányan jelentkeztek az adott szakra (nem a tárgyra!!!)
süti beállítások módosítása